Noordeindseweg, Berkel en Rodenrijs

Mariakapel, Noordeindseweg Berkel en Rodenrijs

Vooronderzoek naar ruimtelijke mogelijkheden Mariakapel, 2011

De Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk is gebouwd in de periode 1865-1868. Het oorspronkelijke ontwerp is van architect G.A. Vogelpoel en is een gemeentelijk monument. Het interieur kenmerkt zich door haar kruisgewelven met nadrukkelijk aangezette ribben en het bijzonder mooie glas in lood in het koor. Ook de mooie beelden en beeltenissen vallen op. De samenhang tussen oorspronkelijke indeling van plattegrond en tegelwerk is fraai.
In de O.L.V. Geboortekerk in Berkel en Rodenrijs gaat een Mariakapel komen. De Mariakapel is bedoeld om de Mariadevotie in de kerk een plek te geven. Tevens moet de Mariakapel de toegankelijkheid reguleren van de kerk. De Mariakapel kan dan geopend zijn terwijl de rest van de kerk niet toegankelijk is.

Mariadevotie kan op vele verschillende manieren beleefd worden. Het kan als een moment van verstilling, een moment van concentratie beleefd worden, maar ook als een onderdeel van het alledaagse leven, iets wat permanent aanwezig is.

Variant 1:
In variant 1 wordt met een eenvoudige, rechte glazen wand het entree gedeelte van de kerk afgescheiden van de rest. De voorruimte blijft vrij toegankelijk. In deze variant wordt de Mariadevotie gezien als een onderdeel van het alledaagse leven.
De glazen wand krijgt zijn stabiliteit door een houten ligger aan de bovenzijde, in deze ligger kan verlichting opgenomen worden.
Door het openen van deuren in de glazen wand wordt de rest van de kerk toegankelijk.
Ten behoeve van een rustige achtergrond voor het Mariabeeld wordt het tochtportaal vervangen.

Variant 2:
De Mariakapel is een ruimte in een ruimte, waarbij door het openen van deuren de ruimte van de kapel  onderdeel wordt van de grote ruimte. De openingen die ontstaan door het openen van de deuren, sluiten aan op bestaande assen en zichtlijnen in de kerk. Door het sluiten van de deuren kan een meer intieme ruimte worden gecreëerd.
Als de kerk gesloten is, zijn de deuren ook gesloten en is de Mariakapel een besloten en intieme ruimte, gericht op verstilling. Door de materiaalkeuze kan de visuele relatie met de rest van de kerk bepaald worden. Ten behoeve van het totaalbeeld wordt ook het tweede tochtportaal vervangen

Variant 3:
De Mariakapel staat als een los element in de ruimte en dient als een spil voor de deuren die al dan niet toegang geven tot de rest van de kerk. Indien de kerk geopend is kan men rondom de Mariakapel lopen.
De kapel is ontworpen als een besloten en intieme ruimte waarbij de individuele concentratie optimaal kan zijn. Bij binnenkomst heeft men direct visueel contact met het Mariabeeld, maar kijkt men langs eventuele andere aanwezigen in de kapel. Door de te kiezen materialen kan de visuele relatie met de rest van de kerk bepaald worden.