Rodenrijsestraat

Verbouwing woonhuis, Rodenrijsestraat Rotterdam,
Verbouwd oppervlak 228m2, realisatie 2017

Het pand bestond oorspronkelijk uit een boven- en een benedenwoning. De bovenwoning bestond uit twee woonlagen met deels een plat en deels een schuin dak. De benedenwoning bestond uit één half verhoogde woonlaag, de bel-etage, en het souterrain onder de gehele woning. Beide woningen waren uitgewoond.

De woningen zijn door de verbouwing samengevoegd tot één woning. De natuurlijke scheiding tussen boven en beneden is nu gebruikt om de scheiding tussen de privévertrekken en de woonvertrekken te maken. De bovenste twee lagen van de woning worden gebruikt voor de privé-kamers van de bewoners, zoals de slaapkamers en badkamers, de onderste twee lagen voor de woonvertrekken en de keuken.

De woonvertrekken zijn met elkaar en de tuin verbonden door de begane grondvloer aan de tuinzijde op te tillen en centraal een vide over het souterrain en bel-etage te maken. In de achtergevel zijn in de onderste twee verdiepingen de kozijnen vervangen door een vouwwand. Als de vouwwand geopend is loopt de woonruimte over in de tuin.

Achter de voordeur is de trap naar de bel-etage verwijderd en daal je meteen naar het niveau van het souterrain of je loopt omhoog naar de privévertrekken. In de gang ervaar je meteen de hoogte van de woonruimte, ook daar is de bel-etage vloer verwijderd. Ook overzie je hier de hele woning van voordeur tot aan achtergevel, via gang en keuken, doordat alle dwarsvlakken in deze zichtlijn zijn uitgevoerd in glas.  

De woning is in zijn geheel geïsoleerd: de voorgevel aan de binnenzijde, de achtergevel en het dak aan de buitenzijde. De souterrainvloer is vervangen door een isolerende vloer en het platte dak is voorzien van een sedumdak.

foto’s Melanie Samat