Daalseweg 255, Utrecht

verbouwing woonhuis, ontwerp 2006, niet gerealiseerd

daalseweg verzamelplaatjes

De woning ligt als een massief rechthoekig blok op de kavel. De woning schermt door zijn positie de tuin af van de straat. De voordeur is halverwege de diepte van de woning geplaatst en is niet verbijzonderd. In de woning is een tweedeling. De straatzijde; is ingedeeld voor privévertrekken zoals slaapkamers met daarop een vliering. De tuinzijde; wordt gebruikt voor de entree, woonkamer en keuken. Dit deel van de woning is 3,5m hoog.

De woning moet uitgebreid worden met een slaapkamer met badkamer en studeerkamer. Hiervoor wordt in het midden van de woning een blok op de bestaande woning geplaatst. De trap om de bovengelegen verdieping te bereiken ligt ook in het midden van de woning en bereikt de bovenverdieping via een tussenbordes. Op dit bordes is een bibliotheek opgenomen met open verbnding met de studeerkamer.

Het nieuwe volume wordt in contrast met de gestuukte onderbouw afgewerkt met horizontale houten delen. De uitbreiding wordt tevens gebruikt om de entree van de woning te accentueren en enige beschutting te bieden bij de voordeur.

De woning ligt aan het ‘einde’ van Utrecht met uitzicht op de Vecht aan noordoost zijde en het landgoed behorend bij slot Zuylen aan de noordwest zijde. Vanuit de woonkamer op de begane grond heeft men prachtig uitzicht over de Vecht, vanuit de studeerkamer in de uitbreiding kijkt men daarentegen uit over het naast gelegen mooie landgoed behorend bij slot Zuylen.