Dijkwacht 63, Leiderdorp

tuinkamer, realisatie 2002

tuinhuis.nu

 

De opdrachtgever wilde een tuinkamer. Door de vorm van de tuin kon het tuinhuis in de strook tuin naast het woonhuis geplaatst worden. De visuele relatie tussen beide huizen is geminimaliseerd door het tuinhuis aan de zijde van het woonhuis smal en gesloten te houden. De andere zijde is juist helemaal open, met zicht op het water en het groengebied. Door middel van beplanting is ook het op het zuidwesten gelegen terras afgeschermd van de rest van de tuin.

De tuinkamer is opgebouwd uit drie aan elkaar geschakelde ruimtes. De grootste is het zit- en werkgedeelte en sluit door middel van ramen en dubbele openslaande deuren aan op het terras. In één van de smallere delen is een aanrecht opgenomen. De derde en smalste ruimte is voor binnenkomst. Samen vormen de ruimten één geheel. Het dak loopt gedeeltelijk door boven de entree en boven het terras. In het dak is ook de buitenverlichting opgenomen. De vloer is afgewerkt met hardstenen tegels op een vloerverwarming. Het plafond is bekleed met multiplex.

De koperen bekleding zal in de loop der jaren verkleuren naar groen. De houten kozijnen zijn geschilderd in dezelfde kleur als de kozijnen van het woonhuis. De middelste buitenmuur is uitgevoerd in metselwerk.