Exercitiestraat 17, Rotterdam

Verbouwing woonhuis, realisatie 2022

overloop-ruimte

De bewoners van Exercitiestaat 17 kwamen ruimte tekort. Er was behoefte aan een extra slaapkamer en er ontbrak een overloopruimte; een ruimte voor activiteiten die nergens anders in huis konden plaatsvinden. Beide ruimten zijn in een nieuwe dakopbouw geplaatst. De dakopbouw heeft, net als bij de eerder door ons verbouwde naastgelegen woning (Exercitiestraat 18), een abstract vormgegeven traditionele kapvorm om aan te sluiten bij de omringende bebouwing. De kap heeft aan zowel de voor- als achterzijde een ruime overstek.

De overloopruimte heeft een open karakter, is aan de oostkant geplaatst en heeft een groot dakterras met prachtig uitzicht op het groen aan de voorzijde van de woning. De kopgevel van deze ruimte bestaat voor een groot deel uit glas. De slaapkamer heeft, mede vanwege het westerlicht en de privacy, juist een meer besloten karakter: de gevel is minder open en er is een kleiner dakterras.

De scheiding tussen die twee ruimtes wordt gevormd door een kastenwand. Wanden en plafond van de overloopruimte zijn afgewerkt met berkenmultiplex. De houten binnenbekleding loopt door in de binnenafwerking van beide overstekken. De slaapkamer is juist neutraal afgewerkt met wit stucwerk, zodat deze makkelijk naar eigen smaak aangepast kan worden.

overloop-ruimte

trap naar dakopbouw
slaapkamer

De achtergevel is gerenoveerd en in zijn geheel afgewerkt met wit stucwerk. Boven het balkon op de eerste verdieping is een elegant glazen dakje aangebracht. De dakopbouw is opgebouwd met houtskeletbouw (HSB) en aan de buitenzijde bekleed met een golfplaat met een fijne golf. De dakopbouw en het dakterras zijn geïsoleerd conform de nieuwbouwnorm en op het naar het zuiden gekeerde dakvlak liggen zonnepanelen

Exercitiestraat 17, Rotterdam
voorgevel
achtergevel

Voor de realisatie van de dakopbouw op de Exercitiestraat 17 is gebruik gemaakt van ‘Architect aan Zet’ procedure. Zie hiervoor de pagina Architect aan Zet

foto’s, met uitzondering van de foto van de voorgevel, zijn gemaakt door Melanie Samat Photography