Koenestraat 43, Amerongen

interieur beelden.

In samenwerking met Oogh, Realisatie 2022- 2024

Koenestraat 43 is een voormalige tabaksschuur, gebouwd rond 1890. In de schuur is in de eerste helft van de 20e eeuw aan de voorkant een woning gebouwd. Het pand ligt aan de voorzijde van een groot perceel.

Met name in de schuur is de oorspronkelijke constructie van robuuste houten spanten nog nadrukkelijk zichtbaar, maar deze is verder leeg. De oorspronkelijke woning is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. De splitsing tussen de woning aan de voorzijde en de tabaksschuur aan de achterzijde wordt in stand gehouden, maar de tabaksschuur wordt nu tot ruime woning verbouwd.

Met een aantal ingrepen wordt de compacte woning aan de voorzijde aangepast waardoor het voldoet aan de moderne eisen voor comfort. De woning is georiënteerd op de straat. Met een stalen portaal en een aanpassing in de gevel wordt de oorspronkelijke structuur weer zichtbaar gemaakt in zowel interieur als exterieur. De voordeur wordt in het linkerraam van de voorgevel geplaatst; hierdoor ontstaan er in het interieur twee mooie ruimten. De woonkamer heeft twee grote ramen en openslaande deuren naar het terras op het zuiden. Op de verdieping, met twee slaapkamers, is in de nieuwe dakkapel met behulp van lichtkoepels een ruime en lichte badkamer gemaakt.

Voor de ruime woning aan de achterzijde zijn het, naast de overweldigende ruimte onder de kap, de oorspronkelijke houten spanten die de ruimte bijzonder maken. Deze kwaliteiten zijn ingezet in het ontwerp voor de nieuwe woning in de voormalige tabaksschuur. In deze woning is met zichtlijnen de volle omvang van de ruimte onder de kap zichtbaar gemaakt. De woonkamer en keuken zijn door middel van een brede opening – met schuifdeuren in de achtergevel – georiënteerd op de achtertuin. Hier zijn de spanten vrijgehouden van de muren en is middels een groot dakraam één van de spanten uitgelicht. Naast het woongedeelte heeft de woning op de begane grond een werkkamer, een slaapkamer en een ruime badkamer. 

Beide woningen zijn volledig geïsoleerd en voldoen aan huidige normen voor duurzaamheid. De constructie van wanden, dak en verdiepingsvloeren zijn van hout. Houtvezelisolatiemateriaal is gebruikt voor zowel de thermische als de akoestische isolatie van de woningen.