Overstraat, Amerongen

Overstraat 59, appartementen

Overstraat 60, Amerongen

in samenwerking met OOGH, oppervlak 300 m2, gerealiseerd 2020 ´╗┐

Het pand Overstraat 60 gelegen in het oude centrum van Amerongen vormde tot de tweede wereldoorlog, samen met Overstraat 58, een boerderij. Deze boerderij is na die tijd in twee delen gesplitst; in de jaren 50 is er een verdieping op dit deel van de boerderij gezet en werd het een winkel met bovenwoning. Ten behoeve van de winkel werden er twee grote etalages in de gevel geplaatst.
Vanwege de architectonische kwaliteit van de bovenverdieping wordt deze vervangen door een nieuwe laag, uitgevoerd in Houtskeletbouw. De kapconstructie blijft behouden.
Door deze ingreep worden de oorspronkelijke vorm en schaal van de boerderij weer herkenbaar. De in de jaren 50 toegevoegde etalages blijven gehandhaafd als verwijzing naar de geschiedenis van het pand.
De oorspronkelijke toegangsdeur tot de winkel ontsluit nu de centrale hal van de appartementen. Daarin bevinden zich de meterkasten en postbussen.

In het pand zijn vier appartementen, twee starterswoningen op de begane grond met een eigen tuin en twee middel grote bovenwoningen voor de vrije markt, gerealiseerd. De benedenwoningen zijn aan de achterzijde uitgebouwd voor extra ruimte. Op deze uitbouw is voor de bovenwoningen een ruim terras, op het zuiden en over de volle breedte van de woning, gerealiseerd.

De bestaande muren zijn aan de binnenzijde voorzien van een isolerende houten voorzetwand. De verdieping is opgebouwd uit houtskeletbouw en het geheel is geïsoleerd met organisch isolatiemateriaal.