Overstraat 60, Amerongen

in samenwerking met OOGH,
herontwikkeling, 4 appartementen, gerealiseerd 2020

voorgevel

Halverwege de 19e eeuw is Overstraat 58 gebouwd als boerderij. Na de tweede wereldoorlog is het pand gesplitst en is Overstraat 60 als zelfstandig pand ontstaan. Vervolgens is nummer 60 verbouwd tot winkel met bovenwoning. De winkel op de begane grond kreeg grote etalages aan beide zijden van de voordeur en voor de bovenwoning werd de kap opgetild voor een extra verdieping waarbij de gevel werd uitgevoerd in een gelijkende baksteen.

In het pand zijn vier appartementen gerealiseerd: twee starterswoningen op de begane grond met een eigen tuin en twee middelgrote woningen voor de vrije markt op de eerste en tweede verdieping. De benedenwoningen zijn aan de achterzijde uitgebouwd om extra ruimte te creëren. Op deze uitbouw is voor de bovenwoningen een ruim terras aangelegd over de volle breedte van de woning. Tuin en terras liggen op het zuiden.

In verband met de architectonische en bouwtechnische kwaliteit van de verdieping wordt deze geheel vervangen door een nieuwe laag, terwijl de spantenconstructie van de kap behouden blijft. Door deze ingreep worden de oorspronkelijke vorm en schaal van de boerderij weer herkenbaar gemaakt. De in de jaren vijftig toegevoegde etalages blijven gehandhaafd als verwijzing naar de geschiedenis van het pand.

De oorspronkelijke toegangsdeur tot de winkel ontsluit nu de centrale hal van de appartementen. Deze hal is twee verdiepingen hoog met daarin de meterkasten, postbussen en de trap naar de bovenwoningen. Op de eerste verdieping is de aanzet van de kap zichtbaar. Dakramen voorzien de verdieping direct onder de kap van daglicht. De oude kelder is van buitenaf toegankelijk gemaakt en functioneert nu als berging voor de vier appartementen.

De twee appartementen op de begane grond zijn aan de binnenzijde geïsoleerd en afgewerkt met gipsplaat. De appartementen op de verdieping zijn opgebouwd uit wanden van houtskeletbouw (HSB) en op de oorspronkelijke constructie van spanten en gordingen zijn geïsoleerde prefab dakplaten aangebracht. Er is gekozen voor het werken met organische isolatiematerialen. De pannen zijn, voor zover van voldoende kwaliteit, hergebruikt.

achter- en zijgevel
interieur begane grond
interieur onder de kap