Rodenrijsestraat

Verbouwing woonhuis, Rodenrijsestraat 73, Rotterdam
Verbouwd oppervlak 228 m2, realisatie 2018

Het pand, stammend uit 1911, bestond oorspronkelijk uit een boven- en benedenwoning. De bovenwoning bestond uit twee woonlagen met deels een plat, deels een schuin dak. De benedenwoning bestond uit een, ten opzichte van de straat, half verhoogde woonlaag, de bel-etage en een souterrain. Het souterrain heeft een hoogte van 2.10 meter en de vloer sluit aan op het niveau van de tuin.

De woningen zijn tijdens de verbouwing samengevoegd tot één grote woning, waarbij de oorspronkelijke scheiding tussen de boven- en benedenwoning nu is gebruikt om een scheiding tussen privé- en woonvertrekken te maken. Op de bovenste twee lagen zijn slaapkamers, een werkkamer en badkamers gemaakt. De bel-etage en het souterrain zijn samengevoegd en omgevormd tot woonkamer en keuken.

zicht naar voordeur vanaf verhoogd niveau
zicht naar keuken vanuit de gang

Vanaf het bordes achter de voordeur is de trap naar de bel-etage verwijderd. Nu daalt de trap meteen af naar het niveau van het souterrain, met daarnaast de trap die naar de privévertrekken boven loopt. De trap naar boven heeft een bordes met een bruggetje op het niveau van de bel-etage. De vloer van de bel-etage aan de achterzijde van de woning is opgetild om hoogte te creëren voor de ondergelegen keuken en eetruimte.

De oorspronkelijke vloer van de gang is verwijderd, waardoor er een mooie smalle, hoge gang ontstaat. In deze gang overzie je de hele woning, van de voordeur tot de achtergevel, via gang en keuken. Om dit te realiseren zijn alle dwarsvlakken in deze zichtlijn uitgevoerd in glas. 

In het hart van de woning is een vide gemaakt die alle vloeren in de woonruimte visueel met elkaar verbindt. Oorspronkelijk was hierin een trap bedacht zodat een rondgang door het huis mogelijk was en de verschillende vloerniveaus ook fysiek met elkaar verbonden zouden worden

In de achtergevel zijn in de onderste twee verdiepingen de kozijnen vervangen door een vouwwand; als deze geopend is loopt de woonruimte over in de tuin. De overige kozijnen zijn hetzelfde gebleven.

De gehele woning is geïsoleerd, van souterrainvloer tot dak; het dak en de voor- en achtergevel zijn geïsoleerd met organisch materiaal. De voorgevel is aan de binnenzijde geïsoleerd en afgewerkt met leemstuc, de achtergevel aan de buitenzijde is afgewerkt met regulier stucwerk. Op de woonverdiepingen zijn in de achtergevel nieuwe puien gekomen. 

Tenslotte is op het platte dak een licht sedumdak aangebracht.

foto’s zijn gemaakt door Melanie Samat Photography