Schoonderloostraat Rotterdam

Loge met Kas en Kast, Schat van Schoonderloo, Schoonderloostraat Rotterdam

Niet gerealiseerd
De vrijwilligersloge staat aan de achterzijde van het park. Het gebouw bestaat uit een drietal bouwdelen met een grote doorlopende luifel aan de voorkant. Alle onderdelen zijn compact vormgegeven, zodat er zo min mogelijk ruimte van het park wordt gebruikt voor de bebouwing. Het park loopt echter ook in het gebouw door middels de groene daken, maar vooral ook door de plantenkas die centraal in het ensemble is geplaatst, waardoor iedere functie direct in contact staat met de kas.
Loge: De vrijwilligers kunnen in de loge verblijven. Dit is het volume aan de rechterzijde in de maquette. In dit bouwwerk is een keukenblokje met gootsteen en koelkast en de mogelijkheid om thee of koffie te zetten opgenomen. Er kan geluncht, vergaderd, geadministreerd of gewoon verbleven worden in een verwarmde omgeving. De loge is zo geplaatst dat deze optimaal zicht biedt op het park en op het interieur van de Kas. Aan de achterzijde van dit volume is een buitenberging opgenomen ten behoeve van grotere gereedschappen en een barbecue. Daarnaast is in dit volume een van buitenaf toegankelijk toilet opgenomen. De loge wordt aan de buitenzijde met hout bekleed. Het hout zal op duurzame wijze worden afgewerkt. Het interieur zal afgewerkt worden met platen underlayment.
Kas: In de kas zullen in de winter de kwetsbare planten ondergebracht worden. In het voorjaar zullen er jonge plantjes gekweekt worden voor in het park. Heel belangrijk is de mogelijkheid die deze ruimte biedt om ook in de winter activiteiten te organiseren. Als de kas vanwege het seizoen niet meer als zodanig hoeft te functioneren kan de voorgevel helemaal opengeschoven worden zodat er een overdekte en beschutte buitenruimte ontstaat.
Kast: De vrijwilligers kunnen met het tuingereedschap uit de afsluitbare berging (kast) het park onderhouden. In de berging liggen ook spullen opgeslagen die het gebruik van het park veraangenamen zoals kerstversiering, extra servies voor feestjes en dergelijke. De “grote kast” is in kleinere compartimenten opgedeeld. Door specifieke onderdelen toe te kennen aan deze compartimenten zal de bruikbaarheid van deze berging toenemen. De kast zal aan de buitenzijde met hetzelfde hout bekleed worden als de loge.
Luifel: De luifel is zowel voor bezoekers als voor de vrijwilligers bedoeld. Op het terras, de ruimte onder de luifel, kan men ook bij slecht weer met een grotere groep mensen in het park verblijven. Om incidenteel nog grotere groepen mensen te ontvangen is er een flexibele overkapping die naar behoefte gebruikt kan worden.