Standerdmolen 24, Barendrecht

verbouwing woonhuis, realisatie 2019

achtergevel

De woning uit 1989 heeft een begane grond met kleine, moeilijk indeelbare ruimten. De ruimten zijn relatief laag en donker en hebben weinig relatie met de tuin. Met de herindeling van de begane grond en een kleine uitbreiding (12 m2) aan de achterzijde wordt de woonverdieping vergroot en richt de woonruimte zich nu meer op de tuin. 

De keuken en de woonkamer worden samen met de uitbreiding één grote woonruimte. Door de verschillende sprongen in de breedte van de ruimte, en het verhoogde plafond in de uitbreiding, ontstaan er meerdere logische gebruiksplekken in de woonruimte. De twee hoge, openslaande deuren en de twee grote ruiten tot op de vloer zorgen voor een sterke relatie met de tuin. Ze doorbreken het besloten en drukkende karakter van de woonruimte en zorgen ervoor dat het licht diep de woonruimte binnendringt. Ook de entree van de woning is vergroot om ruimte te creëren voor het binnenkomen en de kapstok.

zicht vanuit de open keuken

In het verlengde van het keukenblok wordt een kast met houten afwerkblad doorgetrokken tot aan de achtergevel. De muur achter het aanrecht wordt afgewerkt met een harde, reinigbare lak. De hele begane grond is afgewerkt met een gietvloer in één kleur, waardoor de ruimtelijke samenhang wordt versterkt.

zicht op de keuken

De uitbreiding van de woning is in de achtergevel zichtbaar doordat deze hoger is dan het oorspronkelijk huis en het is afgewerkt met houten delen. Het streng horizontale van de oorspronkelijke gevel wordt daarmee doorbroken en de achtergevel visueel in twee delen ‘opgeknipt’. Hierdoor ontstaat een levendige, open gevel.

De uitbreiding is gemaakt in houtskeletbouw (HSB) en is volledig geïsoleerd met organisch materiaal (vlaswol). De kozijnen en gevelbekleding zijn van thermisch verduurzaamd hout en behoeven in principe geen onderhoud. Het HR++ glas in de nieuwe kozijnen is extra helder om nog meer licht door te laten. Zowel het oorspronkelijke huis als de nieuwe uitbouw heeft een sedumdak.