steeghuis, Enschede

steeghuis 1

 

Steeghuis, Prijsvraag Roombeek

Enschede, opp. woon-werkhuis 370 m2 – ontwerp 2003

De opgave van de prijsvraag bestaat eruit een modern woon-werk herenhuis te ontwerpen op de locatie die vrijgekomen is door de vuurwerkramp in Enschede.

Aan de voorzijde van de herenhuizen, dit is de zijde van de Bleeken, bevindt zich de openbare weg maar kunnen de auto’s niet parkeren. Dit parkeren gebeurt aan de achterzijde van de woningen. Er zit in het gebruik een spanning tussen de formele voorzijde, waar men niet met de auto kan komen, en de informele achterzijde die als informele ontsluiting zal dienen.

Aan de publieke voorgevel aan de Bleeken is op begane grondniveau het representatieve deel van het werken gelegd. De woonkamer is eveneens aan deze gevel gelegd maar dan op de 1ste verdieping en heeft daar uitzicht op de Bleeken. Aan de private voorgevel, tuinzijde, is de eetkamer/keuken gelegen. Het informele deel van de werkruimte ligt aan deze gevel op de 1e verdieping en heeft een uitzicht op de tuin. Op de 2e verdieping zijn de slaapkamers gelegd, de beide gevels zijn op vergelijkbare wijze ingedeeld.

De twee zijden zijn aan elkaar verbonden door middel van een huisgebonden ‘steeg’. De ‘steeg’ is een binnenruimte, met aan weerszijden een entree. De ‘steeg’ verloopt van publiek naar privaat en wordt geleidelijk aan smaller en lager. De ‘steeg’ verbindt de formele openbare ruimte aan de informele buitenruimte en hiermee ook de woning, zowel het werkdeel als het woondeel aan beide openbare ruimten.

Vanuit de ‘steeg’ wordt zowel de woning als de werkruimte binnengetreden. Het werkgedeelte is te herkennen aan de donkerrode/paarse baksteen. De helder rode, gladde, baksteen markeert het woongedeelte van het huis. De vloerafwerking in de steeg is gelijk aan het terras, de trap en de hellingbaan.