tuinhuis.nu

tuinhuis.nu om 5Tuinhuizen

De behoefte aan buitenverblijven bestaat al eeuwen. Al zolang er steden van enige omvang bestaan worden er buitenverblijven gebouwd. Vaak stonden deze in een lommerrijke omgeving net buiten de stad. De gegoeden konden hier hun vrije tijd in een rustige, groene en relatief schone omgeving doorbrengen. In vele steden zijn de gebieden rondom de stad, waar deze buitens stonden nog altijd te herkennen.

Op het landgoed van buitenverblijven werden ook vaak prieeltjes of andere bouwsels geplaatst. Het doel van de deze kleinere gebouwde objecten varieerde. Ze konden symbolisch of esthetisch zijn (follies), maar ze konden ook een functie herbergen zoals oranjerie, jachthuis of theehuis.

In de tuinontwerpen werden deze bouwsels vaak gebruikt om een bepaalde plek te markeren, betekenis te geven of symmetrie-assen te benadrukken. Ook werden deze gebouwtjes gebruikt om de welvaart van de eigenaar uit te drukken of culturele betekenis te geven aan het landgoed. Bij het laatste kan men denken aan de vele ruïnes die op landgoederen gebouwd zijn. De prieeltjes hadden meestal een meer sociale functie; zien en gezien worden was daarbij een belangrijk aspect.

De welvaart is intussen toegenomen en de gemiddelde tuin is groter. Tegenwoordig maken steeds meer mensen recreatief gebruik van hun tuin. De tuin staat voor ‘buiten zijn’ en wordt tegenwoordig meer gezien als het verlengstuk van de woning. Steeds vaker worden functies vanuit het huis naar buiten verplaatst. Dit is terug te zien in alle luxueuze buitenelementen zoals keukens en meubels die tegenwoordig te koop zijn. Buiten eten is al normaal, maar ook gasten ontvangen in de tuin wordt steeds gebruikelijker. En als er bij de woning geen tuin is, bestaat er altijd de mogelijkheid om een tuin te huren in een tuinencomplex. Op deze tuincomplexen bij steden ziet men de oorspronkelijke functie van de buitenverblijven terugkomen.

Tuinhuisjes herbergen ook andere functies zoals atelier, buitenkamer of werkkamer. Tuinhuisjes zijn plekken waar binnen en buiten elkaar raken, waar ze in elkaar overvloeien. Dit biedt daarmee ook de mogelijkheid om het gebruik van de tuin uit te breiden. Nu nog worden veel huisjes weggestopt in hoeken van de tuin, waar ze niet of nauwelijks te zien zijn. Een tuinhuis kan echter ook een wezenlijk onderdeel vormen van de tuin. Indien goed ontworpen kan het een verrijking zijn van de tuin.

De tuinhuizen van tuinhuis.nu zijn te zien op de website van tuinhuis.nu